stutterheim har kläder för regn

Stutterheim

Stutterheim är ett svenskt lyxvarumärke som grundades 2010 på Södermalm i Stockholm. Visionen har varit att skapa vackra och funktionella regn- och ytterkläder i högsta kvalitet. På sex år har de gått från att vara två till 20 anställda. Stutterheim har tagit den klassiska svenska regnkappan och gett den en modern look. Man kan säga att de har fångat den svenska folksjälen i sina plagg och verkligen följer det klassiska svenska formspråket. Designen kombinerar funktionalitet och klassisk elegans. Dessa jackor håller dig torr i alla väder. Alla regnjackorna sys för hand i en fabrik i Borås av kunniga och erfarna sömmerskor.f

Stutterheim skildrar den svenska folksjälen

Företaget skildrar den svenska folksjälen eller, som de själva säger, den svenska melankolin. Alla som har gått längs en grå och regnig gata i höstmörkret vet vad det betyder. Alexander Stutterheim, som är grundaren, hade en farfar som var fiskare. Som yngre följde han ofta med honom ut på havet. Som vuxen hittade han en gammal regnjacka som hans farfar hade använt, och blev genast förälskad i den. Han moderniserade designen och tog med den som prov till en tillverkare. Resten är historia och dessa vackra och funktionella plagg har nu tagit världen med storm. Kanye West är bara en av många kändisar som har upptäckt märket.

Genom att erbjuda svensktillverkade och moderiktiga plagg i hög kvalitet har Stutterheim inlemmat sig i en lång svensk tradition. I Borås har sedan många generationer kvalitetskläder tillverkats, och historien rymmer många svenska märken som en gång förlade sin produktion i staden. Många av dem lever fortfarande kvar som populära varumärken, men tillverkar nu stora delar av sina kollektioner utomlands. Oscar Jacobson, Stenströms och Gant är några välkända exempel. Att konfektionsplagg idag tillverkas med framgång i den gamla textilstaden bådar kanske för en nytändning av traditionen. Stutterheims sömmerskor numrerar och signerar varje plagg, vilket tyder på en stor yrkesstolthet. Förhoppningsvis kan svenska konsumenter åter börja prioritera sådana aspekter framför låga priser.

Tråkigt väder behöver inte innebära tråkiga kläder

Stutterheims ursprung vilar till stor del i grundarens iakttagelser av hur människor i Sverige klär sig, eller inte klär sig, i regnväder. Alexander Stutterheim gjorde upptäckten att få svenskar verkade klä sig efter vädret, trots det gamla ordspråket. Snarare än effektiva regnplagg bar man ett litet paraply, som knappast gav något skydd. En bidragande orsak till detta kan vara att regnkläder sällan behandlats som ett modeplagg. Snarare har regnjackor styvmoderligt betraktats som ett slags bruksplagg, för dagisbarn, friluftstokar och kroppsarbetare som inte kan arbeta inomhus trots dåligt väder. Stor möda och noggrannhet har lagts på att hitta precis rätt material för plaggen, för att undvika en tråkig eller billig känsla.

Stutterheim har lyckats undvika galon- eller latexkänslan som så många tyvärr förknippar regnkläder med. Snitten på jackorna är därtill klassiska och stilrena, samtidigt som de passar väl in i moderna trender. De har dessutom lanserat en kollektion av väskor och accessoarer, i samma uppskattade stil. Eller varför inte en klassisk regnhatt till höstens blöta rusk? Plaggen och accessoarerna lyckas kombinera gamla tiders praktiska funktionalitet med ett uppdaterat och relevant formspråk. Vi kan nu äntligen ta oss an den regniga, svenska melankolin med stil.

Förhoppningsvis början på framtiden

Stutterheim har så förhoppningsvis börjat visa vägen för kommande svenska konfektionsfirmor. Vi har nu kommit att förstå att man faktiskt kan få snygga, funktionella kläder av hög kvalitet tillverkade i Sverige. Stutterheims handsydda regnjackor bärs av världsartister som rapparen Kanye West, känd för sitt stora modeintresse, men kan ändå fås i modeller som har en minst sagt överkomlig prislapp. Kanske ser vi nu nytändningen av den starka svenska textiltradition som till stor del var koncentrerad kring Borås. Stutterheim har onekligen sett ett värde i det arvet då han anlitade de betrodda sömmerskorna. Svenska klädentusiaster hoppas naturligtvis att andra klassiska varumärken ska följa i Stutterheims fotspår och hämta hem sin konfektionstillverkning.

About the author

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *