det är kul med hundläger

Vad är hundläger?

Hejsan allihopa! Idag så tänkte jag prata lite om hundläger eftersom jag vet att många inte riktigt vet vad det är. Jag har en egen hund som ofta är på hundläger.

Alla vi hundälskare vill ju ge våra fyrfota familjemedlemmar det allra bästa av det bästa och bland det roligaste, men också nyttigaste, en hund kan få vara med om är ett hundläger. Precis som barnens sommarläger är detta ett tillfälle för hundar att leka, träna, och vara med nya och gamla kompisar och det finns olika läger med olika inriktningar.

Hundläger kan vara från några dagar till flera veckor och det finns möjligheter för ägarna att antingen hyra stuga, bo i tält eller ha en husvagn på plats.

Vardagslydnad

Har man en lite olydig vovve kanske det kan vara en bra idé att den får komma till ett läger för vardagslydnad där den både får lära sig enkla saker som att gå fot, sitta och lossa men också hur den skall ignorerar andra, kanske aggressiva, hundar liksom att apportera. För den unga hunden finns det också valpskolor där den får lära sig de viktigaste sakerna.

Specialträning

Är hunden redan duktig på dessa saker kan det passa med specialträning där hunden till exempel får lära sig att göra olika trick, att nosa rätt på saker eller att utföra särskilda uppgifter. På ett freestyleläger får hunden och ägaren lära sig att göra ett lydnadsprogram som man sedan kan visa upp på en utställning, och det finns program för både barn och vuxna.

Agilityläger

Ett agilityläger koncentrerar sig med på hundens fysik och förmågor och man lär bland annat ut hur den kan springa hinderbanor. Detta brukar vovvarna tycka är väldigt roligt samtidigt som både hund och ägare får rejäl motion.

Jaktläger

För jakthundar finns det speciella läger där man inriktar sig på just denna sport och hund och jägare får här lära sig att samverka i olika miljöer under olika förhållanden. Hunden får lära sig att spåra villebråd, att hämta fällt byte eller att leta rätt på bytet och sedan signalera platsen till sin ägare med speciella skall. Denna typ av träning kan i princip tillämpas på alla sorters hundar men det finns vissa raser som lämpar sig speciellt för vissa typer av jakt.

About the author

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *